Aktualności
Przeciwstawiamy się jednostronnemu przedstawianiu produktów mięsnych oraz hodowli jako czynników negatywnie wpływających na środowisko. Odpowiadamy na rosnącą radykalizację dyskusji dotyczącej roli mięsa w społeczeństwie.
Systematycznie dzielimy się artykułami, opiniami i analizami. Naszym zadaniem jest dostarczanie rzetelnych informacji, argumentów oraz obalanie mitów, aby przybliżyć konsumentom rzeczywisty obraz sektora wołowego.
Zdrowie i czerwone mięso
Czerwone mięso od lat budzi kontrowersje, a wokół jego spożycia narosło wiele mitów. Wiele osób...
Mięso a cukrzyca – co mówi nauka?
Czy spożywanie mięsa może prowadzić do cukrzycy typu 2? To pytanie powraca w debacie naukowej,...
Mięso komórkowe – więcej obietnic niż faktów
Choć mięso z laboratorium jest przedstawiane jako przyszłość żywności, jego produkcja wciąż...
Mięso w diecie – co warto wiedzieć?
Mięso od dawna gości na naszych stołach, dostarczając cennych składników odżywczych, których...
Wołowina dla juniora i seniora
Nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze zmienia się na różnych etapach życia. Czerwone mięso-...
Bogactwo składników odżywczych i wartości zdrowotnych, czyli co kryje w sobie wołowina
Co kryje wołowina? 100 gr mięsa wołowego to tylko 81 kcal, więc wbrew powszechnej opinii to nie...
Wodorosty – nowy sposób na walkę ze zmianami klimatu?
W obliczu rosnącego problemu zmian klimatycznych poszukiwanie rozwiązań w rolnictwie staje się...
Wilki kontra hodowcy bydła – wyzwanie na styku przyrody i rolnictwa
Rozrastająca się populacja wilków w Polsce stawia przed nami jedno z najtrudniejszych pytań: jak...
Bydło a bioróżnorodność – czy hodowla zwierząt może wspierać ekosystemy?
Hodowla bydła od lat budzi kontrowersje w kontekście ochrony środowiska. Powszechnie uważa się, że...
Nie taka straszna hodowla, jak ją malują – mięso w kontekście zasobów wodnych
Często słyszymy, że do wyprodukowania kilograma mięsa potrzeba kilkunastu tysięcy litrów wody....
Umowa UE-Mercosur – zagrożenia dla europejskiego rolnictwa i przyszłość Zielonego Ładu
Główne europejskie organizacje rolnicze łączą siły, aby podkreślić poważne zagrożenia, jakie...
Przyszłość hodowli wisi na włosku
Zamiast Zielonego Ładu, wielki bezład. Branża hodowlana ostrzega, że dialog strategiczny na temat...
MERCOSUR kontra zrównoważony rozwój
Wysokie standardy produkcji, dbałość o środowisko i dobrostan zwierząt. Te unijne cele dla...
Hodowców misja: mniejsza emisja!
Przeciwnicy produkcji zwierzęcej często zwracają uwagę na to, że hodowla bydła jest źródłemdużych...
Z dużej chmury mały deszcz? Woda w hodowli bydła pod lupą
Wielka woda czy wielka bzdura? O co chodzi z wodą w mięsie Temat zużycia wody w hodowli bydła jest...
Mięso na cenzurowanym: Fakty i mity o wołowinie, które warto znać
Spożycie czerwonego mięsa, w tym wołowiny, to temat, który nieustannie budzi emocje w debatach na...
Jak żywienie krów wpływa na odchów cieląt?
Często można znaleźć w internecie mity, że żywienie krów w ciąży nie ma znaczenia dla zdrowia...
Czy „dieta dla planety” naprawdę służy naszemu zdrowiu?
W ostatnich latach coraz więcej mówi się o potrzebie zrównoważonego odżywiania, czyli jedzenia w...
Nie obarczajmy rolnictwa za problemy tego świata
Nie dajmy sobie wmówić, że to rolnictwo jest złoczyńcą, nie obwiniajmy krów, tylko odnośmy się do...
Naturalna produkcja mięsa kontra laboratoryjny wytwór
Mięso hodowane w laboratorium z komórek zwierzęcych, jest często uważane za bardziej przyjazne dla...
Produkcja wołowiny, to nie jest koniec naszej Planety!
Obecnie obserwujemy znaczną radykalizację dyskusji na temat społecznej roli produkcji zwierzęcej....
Parametry dobrostanu bydła mięsnego
Dobrostan bydła mięsnego to nie tylko wymóg prawny, ale również kluczowy element wpływający na...
Technologie wspierające dobrostan zwierząt w nowoczesnej hodowli
Współczesne społeczeństwo coraz bardziej zwraca uwagę na dobrostan zwierząt. W kontekście hodowli...
Nowoczesne technologie w służbie dobrostanu zwierząt i zrównoważonego rolnictwa
Współczesne rolnictwo staje przed wyzwaniem pogodzenia rosnącego zapotrzebowania na produkty...
Hodowcy w służbie dobrostanu zwierząt
Dobrostan zwierząt to temat, który budzi coraz większe zainteresowanie w Europie. Zarówno hodowcy,...
W gąszczu przepisów i niejasności
Nowe przepisy Unii Europejskiej mające na celu ograniczenie wylesiania na świecie, potęgują...
Dobrostan Zwierząt w Polsce – Prawda Kontra Mity cz. III
Dobrostan a ekonomia Polskich hodowców cechuje głęboka świadomość, że dobrostan zwierząt i wyniki...
Dobrostan Zwierząt w Polsce – Prawda Kontra Mity cz. II
W Polsce dbałość o dobrostan zwierząt gospodarskich, zwłaszcza bydła, jest fundamentem...
#MinRolTweetUp – Walka O Dobrostan Zwierząt
W maju 2023 roku miało miejsce wydarzenie, które zjednoczyło przedstawicieli polskiego rolnictwa i...
Raport z zakresu społecznego postrzegania dobrostanu zwierząt
Mamy zaszczyt przedstawić pierwszy w Polsce raport z zakresu społecznego postrzegania dobrostanu...
Ruszamy z DOBROSTANOWYM PODCASTEM!
Mamy przyjemność ogłosić start naszego nowego podcastu,...
Inwestycje w dobrostan zwierząt: przyszłość polskiego rolnictwa
Inwestycje w dobrostan zwierząt są coraz bardziej kluczowe w kontekście przyszłości polskiego...
Dlaczego politycy powinni dbać o dobrostan?
Dobrostan zwierząt staje się tematem coraz częściej pojawiającym się w polityce, a rosnąca...
Stawiamy na dobrostan: Wywiad z Jackiem Zarzeckim
Wywiad z Jackiem Zarzeckim, Prezesem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jakie...
Dlaczego dobrostan zwierząt gospodarskich jest tak ważny?
W dzisiejszym świecie, kiedy coraz większą uwagę zwracamy na zdrowie i środowisko, temat...
Dobrostan Zwierząt w Polsce – Prawda Kontra Mity cz. I
Wbrew temu, co często słyszymy w mediach, polscy i europejscy hodowcy są liderami w zakresie...
Europejscy rolnicy przygotowują się na wojnę handlową z Ameryką
Zbiera się na burzę i to nie jest prognoza pogody, a (dotyczy) relacji handlowych między Stanami...
Czy krowy są inteligentne?
Krowy, choć przez wieki postrzegane głównie jako zwierzęta gospodarskie, są obiektem coraz...
Dlaczego jedno mięso jest czerwone, a inne białe?
Mięso, jeden z głównych składników diety człowieka, różni się nie tylko smakiem czy strukturą, ale...
Moja przyjaciółka… krowa
Krowy to zwierzęta, które wykazują złożone zachowania społeczne i emocjonalne, przypominające w...
Czy krowy są bardziej wybredne niż kozy?
Odpowiedzi trzeba szukać w badaniach sprzed wieków. I sięgnąć do rozprawy Karola Linneusza „Pan...