Nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze zmienia się na różnych etapach życia. Czerwone mięso- jedzone w odpowiednich ilościach- jest elementem zdrowej, zbilansowanej diety i może pomóc w uzupełnianiu niezbędnych składników odżywczych – witamin z grupy B, żelaza i cynku – od dzieciństwa do późnej starości.
W młodym ciele potrzeb wiele
Zacznijmy od dzieci i młodzieży, których potrzeby żywieniowe muszą być zaspokajane na każdym etapie ich rozwoju. Dzieci rosną szybko i są na ogół bardzo aktywne. Aby sprostać dodatkowym wymaganiom wzrostu, dzieci mają większe, niż dorośli, zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze w stosunku do swojej masy ciała. Potrzebują zdrowej, zbilansowanej diety, która dostarcza odpowiedniej ilości kalorii i składników odżywczych, aby spełnić ich wymagania. Obejmuje to białko, żelazo, cynk, witaminy B6 i B12, niacynę, ryboflawinę, fosfor i potas. Fosfor na przykład jest potrzebny do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Wołowina jest też dobrym źródłem cynku, który pełni ważną funkcje w organizmie, a jego niedobór prowadzi do licznych schorzeń.
W okresie dojrzewania zachodzi wiele zmian, w tym fizyczne, psychiczne i społeczne. Zdrowa, zróżnicowana dieta jest niezbędna, aby dzieci rosły i rozwijały się prawidłowo. Zdrowe odżywianie może również pomóc w radzeniu sobie z okresami stresu. Różne badania pokazują, że diety nastolatków nie są tak dobre, jak mogłyby być, a spożycie niektórych składników odżywczych jest poniżej zalecanych ilości. Dlatego młodzież może być narażona na zwiększone ryzyko niedokrwistości z niedoboru żelaza. Żelazo przyczynia się między innymi do prawidłowego rozwoju poznawczego dzieci. Z kolei białko jest niezbędne do utrzymania i wzrostu mięśni. Tego cennego budulca dostarczą produkty takie jak chude, czerwone mięso, drób, ryby i nabiał.
Dla seniora też dobra wołowina
Podczas procesu starzenia się organizmu zachodzą pewne zmiany. Na przykład, tkanka tłuszczowa może się zwiększać, a masa mięśniowa maleć. Zapewnienie odpowiedniej ilości białka w diecie, wraz z regularną aktywnością fizyczną jest ważne dla utrzymania kondycji i zdrowia. Dobry wybór produktów białkowych obejmujący chude, czerwone mięso, drób, ryby, jaja i nabiał w tym pomaga.
Zmysł smaku i węchu może również zmieniać się wraz z wiekiem, co wpływa na apetyt, dlatego ważne jest by ograniczyć spożycie soli, a w zamian postawić na przyprawy. Pogorszenie zdrowia zębów, może oznaczać mniejsze spożycie jedzenia, ale nie musi, jeśli postawimy na dania z wołowiną mieloną. Wówczas będą łatwiejsze do pogryzienia i strawienia.
Dobra forma oznacza też trenowanie kondycji mózgu. Niektóre składniki odżywcze zawarte w wołowinie są zaangażowane we wspieranie funkcji tego ważnego organu. Witaminy z grupy B, żelazo i cynk pomagają w normalnych funkcjach psychologicznych.
Zdrowe podejście do diety
O zdrowej diecie krąży wiele mitów, ale jedno jest pewne: tylko zbilansowana i bogata we wszystkie składniki odżywcze z różnorodnych produktów -roślinnych i zwierzęcych- może zaspokoić potrzeby ludzkiego organizmu. W innym przypadku potrzebne są suplementy, których i tak spożywamy zbyt wiele
Zamiast do apteki, warto wybrać się na zakupy i dokonać świadomego wyboru. Mięso wołowe jest jednym z nielicznych mięs, które zawiera sprzężony kwas linolowy CLA. Kwas ten pozytywnie działa na zdrowie człowieka oraz układ odpornościowy, zawiera naturalne związki przeciwnowotworowe. Mięso wołowe jest również źródłem witamin A, B, E, D, H oraz zawiera więcej przyswajalnego żelaza w stosunku do innych gatunków. Z koeli witamina B12 występuje naturalnie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. No i oczywiście mamy białko, które jest łatwo przyswajalne, nawet w 97%!. Zawartość aminokwasów egzogennych wynosi w przypadku wołowiny aż 41%! (tylko o 2% niższe od wzorca żywieniowego kurzego jaja). Jednym słowem: wołowina na zdrowie!
Źródła:
https://www.simplybeefandlamb.co.uk/nutrition
Janczy, Agata. „Sprzężony kwas linolowy cis-9, trans-11 CLA a zmiany miażdżycowe.” Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 73 (2012): 5-15.
Źródło: https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/pelne_zeszyty/full_2008156.pdf#page=7