Polscy hodowcy liderami w UE
Wbrew temu, co często słyszymy w mediach, polscy i europejscy hodowcy są liderami w zakresie wdrażania zasad dobrostanowych. Nie tylko przestrzegają norm minimalnego standardu narzucanych przez unijne i krajowe przepisy, ale idą o krok dalej, dobrowolnie podwyższając warunki chowu i hodowli.
Wystarczy powiedzieć, że tylko w 2022 r. blisko 50 tysięcy gospodarstw rolnych utrzymujących bydło skorzystało z rekompensat w kwocie 362 mln zł w ramach programu Dobrostan+. Z kolei w Planie Strategicznym 2023-2027 Polska przeznaczyła na dobrostan zwierząt ponad 1,4 mld euro.
Przykładem takiej dbałości o swoje zwierzęta oraz troski o ochronę środowiska jest system QMP (Quality Meat Program). Jest to otwarty systemem produkcji żywca wołowego oraz mięsa wołowego gwarantowanej wysokiej jakości, uznanym za krajowy system jakości żywności decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 października 2008 r. Wśród polskich rolników jest już kilkaset gospodarstw objętych certyfikacją w Systemie QMP, a atrakcyjność Systemu potwierdza ciągły wzrost liczby jego uczestników.
Do systemu nadzorowanego przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, może przystąpić każdy hodowca, również nienależący do organizacji. Warunkiem jest spełnianie kilku kryteriów:
Proces zaczyna się od złożenia wniosku do jednej z pięciu jednostek certyfikujących i podpisanie deklaracji przystąpienia do programu. Katalog ras jest wprawdzie zamknięty, ale bardzo szeroki. Należą do niego nie tylko rasy mięsne, ale także mieszańce w tym na krowach mlecznych.
Certyfikowana produkcja wołowiny dąży do wypełniania wysokich, oczekiwanych przez konsumentów standardów w zakresie zdrowia i dobrostanu zwierząt, a co za tym idzie również jakości produkowanego mięsa. Przyczynia się również do ochrony środowiska i klimatu, co w dzisiejszych czasach jest coraz ważniejsze – przekonuje Jerzy Wierzbicki Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
Każdy rolnik, po spełnieniu kryteriów, otrzymuje certyfikat QMP na okres 12 miesięcy. Płatności jakie musi ponieść hodowca obejmują koszt audytu, który jest zgodny z cennikiem jednostki certyfikującej oraz koszt administracyjny w wysokości 9,50 zł netto za każdą sztukę bydła na certyfikacie.
Jednak korzyści są niewspółmiernie większe. Hodowcy mogą ubiegać się o dodatkowe dopłaty z ekoschematu „Dobrostan zwierząt – utrzymywanie bydła zgodnie z wymogami systemu QMP”. Zyskują wtedy 250 zł do każdej krowy mamki i 130 zł do każdego opasa dodatkowo. Spełniając wymagania systemu QMP można uzyskać w sumie minimum 300 PLN jeśli jest rozgęszczenie 20% albo 500 PLN jeśli jest wybieg lub jeszcze znacznie więcej przy rozgęszczeniu 50% i wybiegu. Ponadto rolnicy którzy mają certyfikat uzyskują dodatkowe punkty zwiększając szanse na uzyskania dotacji z kilku innych działań Krajowego Planu Strategicznego, a konkurencja jest duża i każdy punkt się liczy. Z decyzją warto się pospieszyć, bo wnioski do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa należy składać do 1.07.2024 r. Czas na uzyskanie certyfikatu będzie do 30 września. Systemem wsparcia nie muszą być objęte wszystkie zwierzęta w danej grupie technologicznej a jedynie te, które sami wskażą rolnicy do certyfikacji – mówi Jacek Zarzecki Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Wspieraniem systemu QMP są zainteresowane zakłady przetwórcze, które widzą w tym korzyści szczególnie w związku z wejście w życie Dyrektywy o sprawozdawczości przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju, która wymaga osiąganie celów m.in. w zakresie redukcji emisji liczonej w tonach CO2. Związki hodowców oczekują, że w najbliższym czasie do systemu przystąpi dodatkowe 6 dużych rzeźni, co zwiększy zasięg i wpływ QMP na rynku. Rolnik może sprzedawać bydło dowolnemu zakładowi. Ale musi pamiętać, że zakład mięsny, który sam posiada certyfikat QMP może zaoferować większą stawkę za bydło QMP. Warto więc to sprawdzić.
Więcej informacji można zaleźć pod adresem: https://qmpsystem.eu/